Blog

Vos is verdrietig, Sam Loman

De opa van Vos is doodgegaan. De titel is duidelijk en overzichtelijk voor jonge kinderen. In het verhaal volgen we Vos die een manier zoekt om met het verlies van opa om te gaan. Het verhaal start met een toegankelijke afbeelding waar Vos tranen heeft. Ook aan de uitdrukkingen op de gezichten van de andere dieren is goed te zien dat er iets verdrietigs is gebeurd. Alle illustraties hebben een lieve zachte uitstraling: daarom zeer geschikt voor jonge kinderen.

Vossenstreken

Wat mist ze de vossenstreken die ze samen uithaalden.

De nadruk ligt in de vormgeving van deze zin op het woord ‘mist’. Dit woord is afgedrukt in dikke zwarte letters. Een mooie reminder voor de voorlezer om hier de nadruk op te leggen. Het missen van een lieve dierbare loopt als een rode draad door het verhaal. De vossenstreken staan symbool voor alle herinneringen aan opa.

Sterrensymboliek

In de tekst staat dat opa een sterretje is geworden. Het kan een mooie aanvulling zijn om deze zin aan te passen naar: ‘Als we naar de sterren kijken, denken we aan opa.’’ Jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling ten aanzien van het biologische doodsconcept, en dan kan het helpen om bepaalde zinnen aan te passen. Zo voorkom je dat kinderen denken dat een overleden dierbare daadwerkelijk transformeert naar een ster. Dat kan verwarrend zijn omdat kinderen zich nog volop ontwikkelen ten aanzien van de dood.

Gedenkhoekje

Vos zoekt een mooie plek uit om een gedenkhoekje voor opa te maken. Dit onderwerp in het verhaal kan ondersteunen om kinderen zelf ook een gedenkhoekje te laten maken voor iemand die gemist wordt. Het is voor kinderen fijn om een plek te hebben om naar toe te gaan. Op deze manier vormt een gedenkhoekje een plek om voor te zorgen. Het kan kinderen een steuntje in de rug geven om met diegene die gemist wordt, verder te leven. Een gedenkhoekje benadrukt de band die daar altijd zal zijn.

Vrienden

Vos vindt het fijn om met haar vrienden over opa te praten. De dieren nemen kleine troostcadeautjes mee voor Vos: een beschilderd steentje, een medaillon-ketting en eikelkoekjes. De afsluitende illustratie van het verhaal benadrukt samenzijn. Was alles in het gevoel van Vos eerst voornamelijk grauw en grijs, nu ziet Vos weer kleur. Samen met de andere dieren denkt Vos aan opa én heeft ze plezier.

´Opa zal ze blijven missen, maar ze voelt zich minder verdrietig nu ze weet dat haar vriendjes er altijd voor haar zijn. ´

Tips voor in de klas

  • Vossenstreken. De vossenstreken staan symbool voor grappige en ondeugende herinneringen. Kennen de kinderen zelf ook vossenstreken? Of ondeugende herinneringen aan een dierbare? Fijn om deze samen te brainstormen en om kinderen de ruimte te geven deze te delen met de klas.
  • Gedenkhoekje. Een gedenkhoekje maken en samenstellen kan uiteraard mooi zijn wanneer iemand kortgeleden is overleden. Echter, om kinderen mee te geven dat aan iemand denken ook op andere momenten kan, kun je ook op een willekeurig moment een gedenkhoekje maken in de klas. Vertel de kinderen dat er een herinner-plek komt in de klas om te denken aan lieve mensen. De spulletjes die in het boek worden neergelegd in het gedenkhoekje, kunnen als startpunt dienen. En de inhoud van de herinner-plek kan heel goed met de tijd veranderen.
  • Herinnerkoekjes. De dieren in het boek eten eikelkoekjes. Het kan mooi zijn om samen met elkaar herinnerkoekjes te bakken of een koekje te eten tijdens het voorlezen (of na afloop natuurlijk). Dit benadrukt de warme en veilige setting. Ook kun je herinner-koekjes bakken en kinderen symbolische ingrediënten laten toevoegen.